Pligt til konkursbegæring udsat til 30.9.2020

Normalt skal direktøren for en tysk juridisk person dvs. GmbH, AG osv. stille konkursbegæring 3 uger efter, at virksomheden er betalingsudygtig eller objektivt set forgældet. Hvis han ikke gør det, gælder direktøren som personligt ansvarlig, hvilket også indebærer muligheden for straf iht. til tysk straffelov. Det gælder også for en danskboende Geschäftsführer.

Denne pligt er udsat i perioden fra 1.3. til 30.9.2020 som følge af corona-krisen. Dermed er direktørens pligt til at indgive konkursbegæring for nødlidende juridiske personer i Tyskland midlertidigt udsat.

Forudsætning er, at der er udsigt til at problemerne for virksomheden løses, når corona-krisen er forbi. Målet er at undgå flere konkurser i Tyskland pga. corona-pandemien.

På grund af corona-krisen har Tyskland fastlagt fem forholdsregler under udsættelsen af pligten til konkursbegæring:

·         Direktøren er kun begrænset ansvarlig for betalinger, som han foretager efter indtræden af konkursmodenheden i virksomheden.

·         Nye kreditter til virksomheder, der er ramt af COVID19-pandemien gælder ikke som strafbar meddelagtighed i forhaling af konkurs (”Insolvenzverschleppung”).

·         Ydelser til aftalepartnere i corona-krise er kun i begrænset omfang omstødelige.

·         Udsættelse af muligheden for kreditorer gennem konkursbegæring at fremtvinge gennemførsel af en konkurs mod virksomheder i corona-krise.

·         Tid til sanering af kriseramte virksomheder. Tid og mulighed for forhandlinger med virksomhedernes kreditorer.

Udsættelsen af fristen gælder kun for virksomheder i en krise, der er forårsaget af corona og ikke for ”normale” insolvensproblemer i tyske virksomheder.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få seneste nyt om de mange forhold, du skal være opmærksom på i Tyskland.
Vi udsender regelmæssigt digitale nyhedsbreve til alle, der gerne vil være på forkant med udviklingen.

Tilmeld